KOULUTUSTILAISUUS

Saapuminen koulutustilaisuuteen

Koulutustilaisuuteen kannattaa mennä aina hyvissä ajoissa paikalle. Näin sinulla on aikaa tutustua tilaan, jos se ei ole ennestään tuttu. Kerkeät myös rauhassa laittamaan tilaisuudessa käytettävän opetus välineistön valmiiksi ja jopa testaamaan, että kaikki toimii suunnitelman mukaisesti. Jos koulutuksen tilaaja/järjestäjä on paikalla, voit käydä vielä suunnitelman läpi hänen kanssaan.  Saapuminen hyvissä ajoissa paikalle antaa ammattimaisen kuvan kouluttajasta ja usein myös rauhoittaa itse kouluttajaa, koska asiat kerkeää rauhassa valmistelemaan. Toisaalta jos sinulla on kiire aloituksessa ja koulutuksen valmistelussa, saattaa tuo kiire jäädä päälle ja vaikuttaa koulutustapahtuman onnistumiseen negatiivisesti. 

 

Koulutustilaisuuden kulku

Jokainen koulutustilaisuus on omanlaisensa kokonaisuus. Alla on joitakin keskeisiä vaiheita koulutuksen toteuttamiseksi. Huomioi kuitenkin, että ei ole olemassa mitään tarkkaa mallia, vaan jokainen kouluttaja tekee työtä omalla persoonalla ja tyylillään. Seuraavien asioiden järjestys saattaa vaihdella, mutta kyseiset asiat tulee huomioida koulutustilaisuudessa. 

 

ALOITUS

Aloita koulutus lyhyellä tervehdyksellä, jonka jälkeen voit esitellä koulutuksen. Kerro koulutuksen aihe ja tausta. Esittele myös itsesi ja edustamasi organisaatio. Itsestä riittää usein lyhyt ja ytimekäs esittely, jossa kannattaa kertoa koulutuksen kannalta keskeiset asiat kuten kokemus kouluttamisesta. Tässä ei ole tarkoitus käydä koko elämää läpi. Tarvittaessa voit esitellä myös muut koulutukseen osallistuvat kouluttajat.

 

Aloituksessa voi kertoa myös koulutuksen ohjelman ja aikataulun opiskelijoille. Joskus on järkevää antaa myös opiskelijoiden esitellä itsensä. Näin kouluttaja saa kuvan opiskelijoista ja heidän taustastaan. Aina ei ole mahdollista kuitenkaan tehdä näin esimerkiksi aikataulusta johtuen.  Opiskelijat saattavat olla vieraita myös toisilleen. Lyhyt esittelykierros helpottaa myös opiskelijoiden jännitystä ja usein rentouttaa ilmapiiriä. Jokainen pääsee samalla ääneen, jolloin myös myöhemmin on helpompi osallistua keskusteluihin.  Aloituksessa on syytä käydä myös koulutuspaikan tilat läpi, jos ne ei aikaisemmin ole koulutettavien tiedossa. Tapahtuman alussa käydään tarvittaessa myös mm.turvallisuuteen liittyvät asiat läpi. 

 

 

TAVOITTEIDEN JA SISÄLLÖN ESITTELY

Ensimmäiseksi kannattaa pyrkiä motivoimaan opiskelijat mahdollisimman hyvin. Opiskelijoille tulisi saada halu oppia lisää kyseisestä aiheesta. Motivoinnissa voi hyödyntää mm. miten oppiminen tulee helpottamaan asioita tai miten vaikuttaa, jos asioita ei osata. Motivoinnin jälkeen on hyvä kertoa koulutuksen tavoite/tavoitteet osallistujille. Tavoite määrittelee mitä halutaan osallistujien oppivan tilaisuuden aikana. Usein on järkevää käydä myös koulutuksen sisältö pääpiirteissään läpi. Kaikki kouluttajat eivät kerro, mitä koulutus tulee sisältältämään. Opiskelijat osaavat kuitenkin orientoitua paremmin kyseiseen aiheeseen, kun tietävät, mitä kaikkea asioita tullaan käymään läpi. 

 

VARSINAINEN KOULUTUSTAPAHTUMA

Kerro koulutustapahtuman käytännön järjestelyt mahdollisimman tarkkaan. Opiskelijat haluavat tietää mitä tullaan harjoittelemaan ja miten. Voit avata millä menetelmillä tulet asiat opettamaan. Yritä luoda turvallinen ilmapiiri, niin että jokainen kokee harjoittelun mielekkääksi ja turvalliseksi. Tämä on koulutuksen onnistumisen kannalta keskeisessä asiassa. Opiskelijat jännittävät usein osallistumista harjoituksiin, mutta kun tilaisuudesta saa tehtyä turvallisen, helpottaa ylimääräinen jännityskin. 

 

Jaksota tapahtuma niin, että jokainen jaksaa keskittyä opiskeluun. Lyhytkin tauko riittää usein palauttamaan keskittymisen  asiaan. Taukojen aikana opiskelijat pääsevät keskustelemaan keskenään ja ryhmäytymään. Taukojen aikana myös kouluttaja voi keskustella oppilaiden kanssa. 

 

Tapahtuman loppuun on hyvä jättää aikaa kysymyksille ja keskustelulle. Opiskelijoilta on hyvä kysellä myös heidän omia kokemuksia käsitellystä aiheesta. Aina opiskelijat eivät välttämättä ole kovin innokkaita kysymään asioita, niin joskus auttaa muutama aktivoiva kysymys, joilla pystyy herättelemään keskustelua. 

 

Koulutustilaisuuden lopussa on hyvä pitää vielä yhteenveto keskeisistä asioista, joita koulutuksessa on käyty läpi. Tässä kohtaa siis kerrataan vielä tärkeimmät asiat ja jos jollekin on jäänyt asia epäselväksi, on vielä mahdollista selventää asiaa. Yhteenvedon jälkeen voidaan kertoa myös , miten koulutus tulee jatkumaan tulevaisuudessa ja mihin asioihin seuraavaksi tullaan keskittymään. 

 

Palaute opiskelijoilta on äärimmäisen tärkeää. Palautetta voi kerätä kysymällä suullisesti tai vaihtoehtoisesti erilaisten kyselylomakkeiden avulla. Usein on järkevää kerätä palautetta molemmilla tavoilla. Palautteen avulla voidaan arvioida, onko koulutuksessa päästy tavoitteisiin ja miten koulutustilaisuus on onnistunut. Hyviä kysymyksiä on mm. Mitä opittiin ja mihin asioihin tarvitsee lisää opetusta sekä mitkä asiat olivat hyödyllisiä / ei ollut hyödyllisiä. Hyvä kouluttaja haluaa kehittyä itse kouluttajana ja kehittää myös omaa koulutustaan, joten palautteessa tulee huomioida myös nämä näkökulmat. Kouluttaja voi antaa myös palautetta opiskelijoille heidän asenteestaan ja aktiivisuudestaan.  

 

Lopuksi vielä kiitetään osallistujia aktiivisuudesta ja sovitaan tarvittaessa koulutuksen jatkoon liittyvät toimenpiteet. Usein opiskelijat haluavat esimerkiksi koulutuksessa käytetyn materiaalin itselleen. 

 

 

Alla olevasta painikkeesta voit ladata itsellesi muistilistan koulutus tapahtumiin. 

Harman Kardon - Refurbished