HYVÄN KOULUTTAJAN OMINAISUUKSIA

On olemassa ns. yleispäteviä kouluttajan ominaisuuksia, jotka sopivat jokaiselle kouluttajalle. Toki koulutettava aihe tai ala saattaa tuoda lisävaatimuksia kouluttajan ominaisuuksille. Kaikkien kouluttajien pitää kuitenkin muistaa, että olemme jokainen erilaisia persoonia, niin hyvässä kuin pahassa. Tämä on suuri rikkaus. Jokainen kouluttaja tekee työtä omalla persoonalla ja opiskelijoille on hienoa, että on olemassa erilaisia kouluttajia. Vaikka olemme persoonia, niin jokainen voi myös kehittää omaa persoonallista koulutus/opetus tyyliään.

 

1. HYVÄT VUOROVAIKUTUSTAIDOT

Kouluttajalla tulee olla hyvät vuorovaikutustaidot, jotta koulutustilaisuudesta tulee onnistunut. Hänen pitää pystyä kommunikoimaan erilaisten ihmisten kanssa. Kouluttaja kuuntelee opiskelijoita ja hänen pitää pystyä vastaamaan heidän kysymyksiinsä ymmärrettävästi ja riittävän selkeästi. 

 

2 ASIANTUNTEMUS

Kouluttajan pitää osata opetettava asia. Toisin sanoen hänen pitää hallita aihe erinomaisesti, jotta pystyy sen opiskelijoille opettamaan. Kouluttajalla tulee olla aiheeseen liittyvä uusi ja ajantasainen tieto. Kouluttajan asiantuntemusta ei voi liikaa korostaa. Pitää kuitenkin huomioida, että kouluttaja ei ole kävelevä tietokirja. Toisaalta pitää muistaa myös, että kouluttaja on ihminen, joka saattaa unohtaa asioita. Pointti kuitenkin on, että kouluttajan pitää osata asia riittävän hyvin, jotta hän saa sen opetettua opiskelijoille. Usein opiskelijat arvostavat, kun kouluttaja osaa esittää opetettavan asian yksinkertaisesti ja käytännön läheisesti. 

 

3. POSITIIVINEN ASENNE

Oppimista tapahtuu parhaiten silloin, kun oppimistapahtumassa on positiivinen ja turvallinen ilmapiiri. Kouluttajan tehtävä on luoda oppimista edesauttava kannustava ja positiivinen ilmapiiri kaikille opiskelijoille. Omalla positiivisella asenteella kouluttaja saa helposti myös opiskelijoille vastaavan olotilan. 

 

4. KYKY ANTAA RAKENTAVAA PALAUTETTA

Jotta oppimista tapahtuisi, tarvitsevat opiskelijat palautetta. Hyvä kouluttaja osaa antaa rakentavaa palautetta, joka auttaa opiskelijoita kehittymään. Kouluttaja osaa tunnistaa myös opiskelijoiden vahvuuksia ja heikkouksia ja osaa tukea näissä.  Usein keskitytään etsimään vain virheitä, mutta opiskelijan kehittymisen ja itseluottamuksen kannalta on paljon järkevämpää keskittyä positiivisiin asioihin ja opetella antamaan rakentavaa palautetta. Toki selkeät asia virheet pitää pystyä käsittelemään, mutta tämänkin voi toteuttaa niin, että opiskelijalle jää hyvä mieli. Rakentavan palautteen antaminen on yksi vaikeimmista asioista kouluttajan työssä. Joillain se tulee luonnostaan, mutta joillakin se vaatii melko paljon harjoittelua. Jokainen kuitenkin oppii antamaan rakentavaa palautetta halutessaan. 

 

5. MOTIVAATIO JA INNOSTUNEISUUS

Kouluttajan innostuneisuus käsiteltävää asiaa kohtaan tarttuu helposti koulutettaviin ja saa heidän myös innostumaan asian oppimisesta. Joku viisas onkin sanonut, että kouluttajan tärkein tehtävä on saada opiskelijat innostumaan asiasta. Kouluttajalla tulee olla riittävä motivaatio opetettavaa asiaa kohtaan. 

 

6. OPISKELIJAN HUOMIOIMINEN

Opiskelijalle tulisi saada tunne, että hänestä välitetään ja kouluttaja on kiinnostunut hänestä ja hänen oppimisestaan. Usein opiskelijat toivovat enemmän yksilöllistä huomiointia ja palautetta. Etenkin pitempi kestoisissa koulutus / opetus suhteissa korostuu kouluttajan kiinnostus oppilaista ja heidän asioistaan. Opiskelijoista on usein parasta, kun hän kokee tulleensa kohdatuksi ja kuulluksi. 

 

7. HYVÄ KOULUTTAJA NÄYTTÄÄ AMMATTILAISELTA

Kouluttajan tulee näyttää opiskelijan silmissä ammattilaiselta. Milloin kouluttaja sitten näyttää ammattilaiselta? Kouluttaja tulee olla ainakin siisti ja asianmukainen vaatetus. Vaatetuksen tason määrittelee osittain myös tilaisuus, jossa kouluttaja koulutusta pitää. Joskus vaatetus voi olla rennompi, mutta toisaalta tulee taas laittaa normaalia parempaa vaatetta päälle. 

 

JBL - Easter Promotions

8.  KÄYTTÄYTYMINEN

Tämän asian pitäisi olla itsestäänselvyys. Suurimmassa osassa tapauksissa se todennäköisesti onkin. Joka tapauksessa kouluttaja edustaa itseään tai omaa tai jonkin muun yritystä. Ihmisille jää aina jonkinlainen mielikuva kouluttajasta ja tämän edustamasta yrityksestä. Tähän mielikuvaan vaikuttaa moni asia, mutta kouluttaja voi omalla käytöksellään merkittävästi vaikuttaa tähän mielikuvaan. Hyvin käyttäytyvä, asiallinen, osaava ja kohtelias kouluttaja jää todennäköisesti mieleen positiivisesti. Tällaiselta kouluttajalta on helppo tilata koulutuksia myöhemminkin. Jos kouluttajan käyttäytymisessä on ollut jotakin moitittavaa, on hyvin todennäköistä, että häneltä ei seuraavaa koulutusta tilata. Kouluttajan on hyvä miettiä myös miten asiat esittää koulutustilaisuudessa. Ns. voimasanojen (suomeksi kirosanojen) käyttö on hyvä esimerkki siitä, että ne eivät välttämättä anna kouluttajasta kovin ammattimaista kuvaa.