MITEN SAAN KOULUTUSTILAISUUDEN ONNISTUMAAN?
Hyvin suunniteltu ja toteutettu koulutustilaisuus tarjoaa osallistujille mahdollisuuden oppia ja kehittyä kyseisessä aiheessa. Koulutus voi tapahtua erilaisissa olosuhteissa ja ympäristöissä. Myös koulutuksen tavoite ja kohderyhmä vaikuttavat, miten koulutustilaisuus kannattaa järjestää. On olemassa kuitenkin monia yleisiä asioita, jotka tekevät koulutustilaisuudesta onnistuneen. Koulutustilaisuuden tulisi tarjota osallistujille motivoivan ja käytännönläheisen oppimiskokemuksen, joka tukisi heidän kehittymistä ja osaamisen lisääntymistä. Alla on listattu muutamia yleisiä asioita, jotka vaikuttavat onnistuneeseen koulutustilaisuuteen
VALMISTAUTUMINEN KOULUTUKSEEN
Kouluttajan tulee valmistautua koulutuksen pitämiseen huolella. Hänen tulee perehtyä opetettavaan asiaan hyvin, jotta sen pystyy muille opettamaan. Hyvin tehty koulutussuunnitelma helpottaa myös koulutuksen pitämistä. Koulutuksessa käytettävä materiaali ja välineistö kannattaa tehdä valmiiksi hyvissä ajoissa, jotta sen kanssa ei tule kiire. Materiaali kannattaa tarkastaa myös huolella. Joskus on järkevää myös harjoitella kyseisen koulutuksen pitämistä ennen varsinaista tilaisuutta. Hyvä valmistautuminen vähentää myös ylimääräistä stressiä ja jännitystä varsinaisena koulutuspäivänä.
TAVOITE
Kouluttajalla tulee olla kirkkaana mielessä mikä on koulutuksen tavoite. Toisin sanoen, mitä halutaan osallistujien oppivan. Tavoite tulee tuoda myös osallistujien tietoon mahdollisimman selkeästi. Koulutuksen jälkeen tulee arvioida päästiinkö tavoitteisiin. Lue lisää tavoitteista blogista.
OSALLISTUJIEN TARPEET
Kouluttajan tulee ottaa huomioon jo suunnittelussa osallistujien taustat ja tarpeet. Koulutus tulee rakentaa nämä huomioiden. Jos mahdollista, niin myös yksilöllisten tarpeiden tunnistaminen ja niihin vastaaminen saattaa parantaa oppimistuloksia. Puhutaan myös oppiaines analyysistä. Tällä tarkoitetaan sitä, että tiedetään millä tasolla opiskelijat ovat ja mitä he osaavat. Mitä paremmin kouluttaja tietää opiskelijoiden tason, niin sitä helpompi on suunnitella juuri heille ja heidän tasolle sopiva koulutus.
OPETUSMENETELMÄT
Kouluttajan tulee suunnitella mitä opetusmenetelmiä hän käyttää opettaessaan asioita opiskelijoille. Koulutustilaisuus voi sisältää useita erilaisia menetelmiä riippuen mikä on koulutuksen tavoite ja kohderyhmä. Käyttökelpoisia opetusmenetelmiä on mm. luennot, erilaiset taitoharjoitukset (skill station), keskustelut ja erilaiset muut käytännön harjoitukset. Pidemmälle viedyissä harjoituksissa kannattaa käyttää simulaatio-opetus metodia. Simulaatio opetus jäljittelee hyvin pitkälle realistista tilannetta.
VUOROVAIKUTTEISUUS
Opiskelijoiden aktiivinen osallistuminen opetukseen lisää yleensä heidän oppimistaan. Kouluttajan tuleekin kannustaa opiskelijoita osallistumaan aktiivisesti keskusteluihin ja palautteen antamiseen. Vuorovaikutuksen saaminen koulutukseen mukaan ei aina ole helppoa. Hyvä kouluttaja osaa kuitenkin lisätä vuorovaikutteisuutta erilaisilla menetelmillä koulutuksen sisältöön.
ILMAPIIRI
Hyvä ja turvallinen ilmapiiri koulutustapahtumassa on yksi tärkeimmistä asioista, jotta tilaisuudesta tulee onnistunut. Turvallisessa ilmapiirissä opiskelijat uskaltavat heittäytyä mukaan harjoituksiin ja näin saavat parhaiten oppia. Ilmapiiri on yksi keskisimmistä asioita, että opiskelijoille jää miellyttävä tuntemus tapahtumasta. Toisaalta jos ilmapiiri on jotenkin vaivautunut tai negatiivinen, ei opiskelijat todennäköisesti opi asioita parhaalla mahdollisella tavalla. Lisäksi heille voi jäädä tunne, että kouluttaja oli huono. Hyvä kouluttaja panostaa siis ilmapiiriin.